maandag 21 september 2015

De Euromarsen naar Brussel



Uit vier hoeken van Europa worden Euromarsen van sociale bewegingen en vakbondsgroepen naar Brussel gehouden om op 15 october de Europese Raad van regeringsleiders en staatshoofden te omsingelen.

Vanuit Gibraltar in Spanje, vanuit Londen, uit Athene in Griekenland en vanuit Berlijn in Duitsland willen de actievoerders met deze marsen een debatruimte en een dialoog tot stand brengen tussen de Europese volkeren om dan samen de contouren van een andere Europese Unie naar Brussel te brengen, open tegenover de wereld en gemaakt op basis van solidariteit.

Programma

De Spaanse mars komt vanuit Andorra Frankrijk binnen op 7 october, in de namiddag, na een protestactie tegen de fiscale paradijzen. Meer informatie over de Spaanse acties en de routes kun je vinden op http://euromarchas2015.net/

Het parcours van deze centrale mars wordt vanwege de zeer lange afstanden in Frankrijk gedeeltelijk gemotoriseerd afgelegd. Bij de ingang van de steden waar men langskomt wordt dan naar het centrum gemarcheerd. Er gaan in deze centrale mars in ieder geval twee bussen uit Spanje mee. De steden zijn:
Toulouse: 7 october
Marseille: 8 october
Grenoble: 9 october met de samenvoeging van de mars die uit Griekenland en Italie komt.
Parijs zaterdag 10 en zondag 11 october.
Calais: 12 october met samenvoeging van de mars uit Ierland en Engeland.
Metz 13 october

De marsen verlaten Frankrijk op 14 october, en gaan naar Luxemburg, waar ook weer een actie zal worden gehouden tegen de fiscale paradijzen. Bij de acties in Luxemburg voegen Duitse actievoerders zich bij de karavaan. De Duitse actievoerders hebben dan in Berlijn deelgenomen aan de Europese manifestatie zaterdag 10 october tegen de vrijhandelsassociaties.

De acties in Brussel

Vanaf 14 october wordt in Brussel een Europese top van regeringsleiders en staatshoofden gehouden. De deelnemers aan de Euromarsen gaan samen met anderen op deze en volgende dagen actievoeren. Zie http://www.ox15.eu/nl/actions

Op 15 october komen de marsen aan in Brussel en verschillende sociale bewegingen waaronder de Belgische alliantie D19-20 zullen de Eurotop van de staats en regeringsleiders omsingelen met vele geweldloze acties. Dit gebeurt vanaf 12.00 uur bij Rue de la Loi (Wetstraat) en Parc du Cinquantenaire.

Op 16 october is de dag van de tegentoppen. Er zijn weer acties en debatten o.a. een betoging tegen de armoede in Namen, een burgerconferentie tegen de schulden, en in Brussel een meeting en workshops over de voortgang van acties in Belgie en Europa. Voor meer informatie: http://www.d19-20.be/nl/

Op 17 october is een Europese betoging ter gelegenheid van de internationale dag tegen armoede. Begin 14.00 uur bij het Europese Parlement.

Van 13-18 october is verder het NO-TTIP kamp in Brussel http://campnottip.noblogs.org




Geen opmerkingen:

Een reactie posten